E-Belediye Bilgi Sistemi Projesi Nedir?
- E-Belediye Bilgi Sistemi Projesi;
- Vatandaşa Hizmet Odaklı Yerel Yönetim Anlayışına Uygun,
- Hizmetlerin Hızlı, Güvenli Ve Kesintisiz Verilmesini Sağlayacak,
- Geliştirilecek Olan Belediyecilik Yazılımları İle Ortak Sistem Altyapısında Çalışacak,
- Belediyelerin Ortak Bir Platformda Buluşturulmasına İmkân Sağlayacak Bir Projedir.
- E-Belediye Bilgi Sistemi İle;
- Belediyelerin Kendi İçinde, Diğer Belediye Ve Tüm Kamu Kurum Ve Kuruluşları İle Elektronik Ortamda Kesintisiz Yazışma Yapması,
- İhtiyaç Olan Verilere Tek Noktadan Sağlanacak Entegrasyonlarla Ulaşması,
- Hizmetlerin E-Devlet Kapısına Taşınarak Zaman Ve Mekandan Bağımsız Hizmet Sunma, Yönetme Ve Hizmet Alması İmkanı Sağlanacaktır.
Proje Süreci;
- Proje, 2014 Yılında Kalkınma Bakanlığına Sunulması İle Çalışmalara Başlanmıştır
- Proje, Kalkınma Bakanlığı Tarafından 13.11.2017 Tarihinde Küçük Ölçekli Ve İhtiyacı Olan Belediyelerin Kullanımı Amacıyla Onaylanmıştır.
- 2017 Yılı 180 Günlük Acil Eylem Planı Dahilinde Tüm Belediyelerin Yararlanabileceği Elektronik Belge Yönetim Sistemi (Ebys) Ve Ruhsat Bilgi Sistemi (Rubis) Modüllerinin 31 Aralık 2017 Tarihine Kadar Hazırlanarak, Belediyelerin Kullanımına Sunulması Sorumluluğu Bakanlığımıza Verilmiştir.
- Proje Kapsamında İçişleri Bakanlığınca Hazırlanan Fizibilite Raporunda Toplamda 61 Adet Modül Hazırlanması Öngörülmüştür.
- Kalkınma Bakanlığı Tarafından Yapılan Toplantılar Sonucunda, 41 Adet Modülün İçişleri Bakanlığının Bünyesinde Hazırlanmasına, 20 Adet Modülün İse Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Tarafından Hazırlanmasına Karar Verilmiştir.
- 7099 Sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Kabul Edilmiş Ve 15.02.2018 Tarihinde Resmi Gazetede Yayınlanarak Yürürlüğe Girmiştir.
- E-Belediye Bilgi Sistemi 23.07.2019 Tarihinde Resmi Gazetede Yayımlanan 2019-2023 Yıllarını Kapsayan 11. Kalkınma Planında Yer Almaktadır.
- 2020-2022 Ekonomi Programında Yer Alması Teklif Edilmiştir.
Proje Avantajları;
- Ülkemizin Bilişim Hedefleri Doğrultusunda Açık Kaynak Kodlu Yazılımlarla Dışa Bağımlılık Azaltılacaktır.
- Sistemin Yeni Teknolojilere Göre Yenilenebilen Altyapı Ve Yazılımlar İle Geliştirilmesi Sağlanacaktır.
- Belediyelerin Kendi Bütçelerinden Temin Ettikleri Yazılım Lisansları, Sistem Donanımları Ve Entegrasyonların Önüne Geçilmesi İle Yılda En Az 2 Milyar Tl Kaynak Tasarrufu Sağlanacaktır.
- Tüm Belediyelerin Sisteme Entegre Olması İle Bakanlığımızın Tüm Kurumlarla Olan Entegrasyonlarına Otomatik Olarak Erişimleri Sağlanacaktır.
- Yönetici Modülü İle Birlikte, Yönetim Karar-Destek Mekanizması Güçlendirilecek Ve Yönetim Kolaylığı Sağlanacaktır.
- Belediye Hizmetlerinin, Faaliyetlerinin, İş Ve İşlemleri Anlık Raporlanabilecektir.
- Zaman Ve Mekândan Bağımsız Olarak Yönetim İmkânı Sağlanacaktır.
- Uygulamaların Tamamı Tüm Belediyelerin Hizmetine Ücretsiz Sunulacaktır.
Başlıca Entegrasyonlarımız;
- Adres Kayıt Sistemi Sorgulama (Adres Bilgisi) (Ulusal Adres Verı Tabanı)
- Türkiye İş Kurumu (İşsizlik Bilgileri)
- Kimlik Paylaşım Sistemi ( Aile Nüfus Bilgileri)
- Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı (Tarım Geliri Bilgileri)
- Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü (Tapu Bilgileri)
- Gelir İdaresi Başkanlığı (Mükellefiyet Bilgisi)
- Türkiye Noterler Birliği (Asbis-Araç Bilgisi Sorgusu)
- Yüksek Öğretım Kurumu(Öğrencı Bılgısı)
- Sosyal Güvenlik Kurumu (Hizmet Bilgileri Sorgulama)
- T.C. Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı/Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Genel Müdürlüğü (Yardım Bilgi Bankası Sorgulamaları)
Projenin Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reformlarına Katkısı;
- Yatırım Ortamı İyileştirme Koordinasyon Kurulu'nun (Yoikk) 2017-2018 Dönemi Çalışmaları Kapsamında Sayın Recep Akdağ; Türkiye'nin İş Yapma Kolaylığı Endeksinde 60. Sırada Yer Aldığını İfade Etmiştir.
- 66. Hükümetin 2017 Yılı 180 Günlük Acil Eylem Planı İle Projede Yer Alan Ebys (Elektronik Belge Ve Yönetim Sistemi) Ve Rubis (Ruhsat Bilgi Sistemi) Modüllerinin Yapılması Bakanlığımıza Görev Olarak Verilmiştir.
- Bakanlığımızca Uygulamaya Alınan, Sadece Ebys (Evrak Bilgi Yönetim Sistemi) Ve Rubis (Ruhsat Bilgi Sistemi) Modülü İle Türkiye’nin İş Yapma Kolaylığı Endeksinde 60. Sıradan 17 Basamak Atlayarak 43. Basamağa Yükselmesine Katkı Sağlanmıştır.
Projenin Son Durumu;
- E-Belediye Bilgi Sistemi Son Durumda 61 Adet Modülden Oluşmaktadır.
- 64 Modülün 43 Tanesinin İçişleri Bakanlığınca Yapılmasına Karar Verilmiştir.(Yönetim Bilgi Sistemlerine Tekabül Eden Modüller),
- 64 Modülün 21 Tanesinin Çevre Ve Şehircilik Bakanlığınca Hazırlanmasına Karar Verilmiştir. (Coğrafi Bilgi Sistemleri İşlemlerine Tekabül Eden Modüller)
- Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı İle İşbirliği İçinde Kalan Modüllerin E-Belediye Bilgi Sistemine Entegrasyonu İçin Eğitimler Ve Çalıştaylar Düzenlenecektir.
- 2d Ve 3d Kent Rehberi Modülü Ve Altyapı Modülü, Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Tarafından Hazırlanmıştır. Ancak Henüz Belediyelerin Kullanımına Açılmamıştır. Bu 2 Modül 2019 Yılı İçinde Belediyelerin Kullanımına Açılacaktır.
- İmar Durumu Ve İmar Planlarının Hazırlanmasına Yönelik Olan Bu Modüller Çevre Ve Şehircilik Bakanlığının Uhdesinde Hazırlanacaktır.
- 31/03/2019 Tarihi Öncesinde Kayyum Atanmış 95 Belediyeye Eğitim Verilmiş Ve Tamamı E-Belediye Bilgi Sistemine Dâhil Edilmiştir.
- E-Belediye Bilgi Sisteminde, Ebys Modülünü Kullanan 234 Belediye Ve 6 Su Ve Kanalizasyon İdaresi Olmak Üzere Toplam 240 Kurum Bulunmaktadır.